"Ja też kiedyś

Sabina Spielrein w 1921

Sabina Spielrein w latach 1930tych

Konferencja międzynarodowa

"Sabina Spielrein i wczesne pionierki psychoanalizy"

2-4 kwietnia 2020

Pałac Staszica (Polska Akademia Nauk)

Na konferencji wystąpią naukowcy i badacze kliniczni, którzy wnieśli znaczący wkład w badania nad Spielrein, a także artyści zainteresowani Spielrein z całego świata.

Wydarzenie ma na celu pogłębienie wiedzy i zrozumienia Sabiny Spielrein i innych mniej znanych wczesnych pionierek psychoanalizy, które dotychczas nie uzyskały adekwatnego uznania (Rosenthal, Sokolnicka, Kempner, Morgenstern, Severn). Wykłady i warsztaty skupią się na ich niezwykłych osiągnięciach naukowych, wypromują je i zakwestionują dominujące perspektywy badawcze.

Wydarzenie obejmuje: wykłady otwarte dla publiczności, wykłady, warsztaty, wieczorny spacer z przewodnikiem poświęcony historii warszawskich Żydów i psychoanalizie w getcie warszawskim oraz wykład "key note".

Więcej informacji w zakładce "Konferencja".

Projekt plakatu: Luka Rayski

O nas

Międzynarodowe Stowarzyszenie na rzecz Badań nad Sabiną Spielrein powstało w 2017 r.

Naszym celem jest pogłębienie wiedzy i zrozumienia życia i pracy Sabiny Spielrein oraz jej wkładu w myśl psychologiczną i psychoanalityczną, historię idei i historię kultury.

Chcemy zachęcać do prowadzenia badań naukowych dotyczących życia i pracy Sabiny Spielrein oraz promować dostęp do dokumentów i materiałów archiwalnych związanych ze Spielrein.

Członkostwo jest otwarte dla naukowców, badaczy i pisarzy, którzy przyczynili się do badań Sabiny Spielrein lub zamierzają to zrobić, lub którzy są przychylni naszym celom.

Wesprzyj
nas

Proszę przekaż datek na:

Międzynarodowe stowarzyszenie na rzecz badań nad Sabiną Spielrein

Numer konta: PL18 1140 2004 0000 3502 7872 1243

Adres: Aleje Ujazdowskie 16/54, 00-478 Warszawa

BIC/SWIFT: BREXPLPWMBK

SORT CODE: 11402004

lub skorzystaj z PayPala:

Międzynarodowe Stowarzyszenie na rzecz Badań nad Sabiną Spielrein

Aleje Ujazdowskie 16/54